text.skipToContent text.skipToNavigation
The natural choice

Kõik, mida peate teadma SSAB fossiilivaba terase kohta

SSAB eesmärk on tuua 2026. aastal turule oma uuenduslik kõrgkvaliteetne fossiilivaba teras. See toode teeb meie tööstusharus revolutsiooni, sest kõrvaldab terasetootmise käigus tekkivad süsinikdioksiidi heitkogused. Oleme siia kokku kogunud 20 korduma kippuvat küsimust SSAB fossiilivaba terase kohta.

Vastused 20 põhiküsimusele

Miks arendab SSAB fossiilivaba terast?

Süsinikdioksiidi heitkogused peavad lõppema, see on meie planeedi tulevikku silmas pidades ülioluline. Terasetööstus on praegu üks peamisi süsinikdioksiidi allikaid, moodustades seitse protsenti kogu maailma CO2-heitmetest. SSAB on juba praegu üks maailma kõige süsinikutõhusamatest terasetootjatest, kuid teame, et meie valdkonnal on veel pikk tee minna. Meie eesmärk on viia terasetööstus süsinikdioksiidivabasse tulevikku.

What is fossil-free steel?

Fossiilivaba tähendab, et toode või teenus on loodud ilma fossiilseid kütuseid või fossiilseid tooraineid kasutamata. Fossiiilvaba teras toodetakse fossiilseid energiaallikaid kasutamata ja süsinikdioksiidi loodusesse heitmata.

Millised on minu kui kliendi jaoks fossiilivaba terase eelised ja puudused?

Fossiilivaba terase peamine eelis on see, et see on materjal, mis aitab kaasa süsinikdioksiidi emissiooni puudumisele. Fossiilivaba terase tootmine jätab fossiilsed kütused maasse. See tähendab, et teie ja teie lõpptarbijad muutuvad fossiilivaba väärtusahela osaks. Fossiilivaba terase ainus puudus on tootmise käivitamise kõrgem  hind, mis muudab selle tootmise kallimaks ja tõstab seega hinda.

Kust ma tean, et SSAB teras on tõesti fossiilivaba?

SSAB on teinud fossiilivabasse terasesse suuri investeeringuid ja selle osana dokumenteeritakse tootmisprotsess keskkonnatoodete deklaratsioonis (EPD, Environment Product Declaration). EPD-d vaadatakse läbi kolmandate isikute poolt ning need järgivad rangeid Euroopa ja rahvusvahelisi standardeid.

Mis on roheline teras?

Ametlikult tunnustatud rohelise terase määratlus puudub. Teisisõnu võib see tähendada mitmeid eri asju. Rohelise terase termini kasutamine viitab sellele, et toode ei vasta ühelegi konkreetsele kriteeriumile. Seega eelistab SSAB selle asemel selgelt öelda, et meie teras on täiesti fossiilivaba, ja seetõttu ei kasuta me ebamäärasemat terminit roheline teras.

Kas rauamaaki toodetakse fossiilivabalt?

Jah, kogu SSAB fossiilivaba terases kasutatav rauamaak pärineb sertifitseeritud fossiilivabadest kaevandustest.

Miks ei toodeta terast vanarauast?

Paljudel maailma turgudel on terase ringlussevõtu määr üle 90%. Terasetarbe kasv aga tähendab, et olemasolev vanametall suudab katta vaid 25% ülemaailmsest terasenõudlusest. Teisisõnu ületab nõudlus terase järele praegused vanametallivarud.

Millistes lõpptoodetes ja tööstusharudes saab kasutada fossiilivaba terast?

Fossiilivaba terase kõrge kvaliteet tähendab, et seda saab kasutada kõikides lõpptoodetes ja tööstusharudes, nagu ka praegust SSAB terast.

Kui palju hakkab maksma fossiilivaba teras?

Fossiilivaba terase tootmiskulud on kõrgemad kui tavalise terase puhul, mis tähendab, et selle hind on kõrgem. Üksikasjaliku hinnaülevaate saamiseks pöörduge oma SSAB kontaktisiku poole.

Miks on fossiilivaba teras kallim?

Fossiilivaba teras on kõrgekvaliteediline toode, mis maksab rohkem kui tavalised fossiilse päritoluga terasetooted. Fossiilivaba terase kõrgemate kulude peamine põhjus on investeeringud tootmisse ja taristusse ning kivisöe vahetamine fossiilivaba elektri ja vesiniku, maagaasi vahetamine biogaasi ning rauamaagipelletite vahetamine HYBRITi rauakäsna vastu.

Miks ma peaksin ostma fossiilivaba terast?

Fossiilivabasse terasesse investeerimine lisab teie ettevõttele väärtust, kõrvaldades teie väärtusahelast terase süsinikujalajälje.

Kas SSAB jätkab traditsioonilise terase pakkumist fossiilivaba terase kõrval?

Traditsiooniline teras on fossiilivaba terase kõrval kättesaadav üleminekuperioodil aastatel 2026–2045. Üleminekuperioodi tootmistaseme määrab osaliselt tootmisinvesteeringute areng, aga ka klientide nõudmised.

Millised tooted ja mõõtmed on saadaval?

Fossiilivabade toodete turuletoomine algab 2026. aastal ning toodete turuletoomise järjekord sõltub meie klientide eelistustest. SSAB eesmärk on, et kogu terasevalik oleks saadaval fossiilivaba terasena. Teie kontaktisik saab anda konkreetsemaid, teie vajadustel põhinevaid soovitusi.

Kas fossiilivabal terasel on paremad omadused kui teistel terastel?

Fossiilivaba terase kvaliteet ja omadused on täpselt samad nagu praegusel SSAB terasel. SSAB teraste omadused tekivad tootmise ja kuumtöötlemise käigus ning need jäävad samaks. Protsessi peamine erinevus seisneb selles, et kasutatav energia on eranditult fossiilivaba elekter ja biokütused. Teine erinevus on see, et rauatöötlemisprotsessis kasutatakse HYBRIT-tehnoloogiat. Kuna see on kõigest tootmisprotsessi esimene etapp, ei anna see terasele mingeid muid omadusi.

Kuidas fossiilivaba terast toodetakse?

Terasetootmise esimene samm on rauamaagi muutmine rauaks hapniku eemaldamise teel. Traditsiooniliselt on seda tehtud kõrgahjus kivisöe ja koksi abil. Nüüd tehakse seda vesinikku ja HYBRIT-protsessi kasutades. Fossiilivaba elektrienergiat kasutatakse veest elektrolüüsi teel vesiniku tootmiseks. Selle protsessi kõrvalsaadus on vesi, mitte süsihappegaas. HYBRIT-protsessi lõpptulemus on raud, mis sulatatakse seejärel elektrikaarahjus. Kogu protsessi vältel kasutatakse ainult fossiilivaba elektrit ja fossiilivaba kütust, mille tulemuseks on fossiilivaba teras.

Kas kõik SSAB tehased hakkavad tootma fossiilivaba terast?

Jah. SSAB-l on investeerimis- ja tootmisplaan, mis näeb ette, et kõik praegused tehased suudavad 2040. aastaks toota fossiilivaba terast.

illal algavad kommertstarned?

SSAB eesmärk on alustada fossiilivaba terase tarnetega 2026. aastal.

Kas fossiilivaba terast saab osta ka teistelt terasetootjatelt?

SSAB on praegu ainus terasetootja, kes arendab fossiilivaba terase tootmist ja investeerib sellesse. Kasutades HYBRITi fossiilivaba terasetehnoloogiat ja kõrvaldades terase tootmisprotsessist süsinikujalajälje, tagab SSAB, et fossiilkütused jäävad maasse.

Kas teised terasetööstuse tegijad hakkavad tootma fossiilivaba terast?

SSAB on fossiilivaba terase valdkonna teerajaja, kuid oleme veendunud, et kõik terasetootjad asendavad lõpuks oma fossiilkütustel põhinevad protsessid fossiilivaba tehnoloogiaga.

Kust ma saan rohkem teavet fossiilivaba terase kohta?

Lisateavet leiate SSAB kodulehelt.

Lisalugemist fossiilivaba terase kohta

Lisalugemist fossiilivaba terase kohta leiate SSAB kodulehelt.

Lisalugemist
Quick order
Delivery options
Selected date Partial delivery possible


Log In

I have forgotten my password

We are pleased that you want to become a customer with us. In order for you as a business customer to be able to shop from us, you need to apply for a customer account.

Apply for a customer account

*Note that we only sell to business customers, unfortunately not to private individuals. Applications without an organization number will not be processed.